Nieuws

Stichting Zorghuis bericht hier over actuele nieuwsonderwerpen.

Nieuws naar aanleiding van door ons uitgevoerde onderzoeken, verzoeken aan toezichthouders, publicaties en berichten in de media.

 

Petitie behoud vrije artsenkeuze

 

Op 26 November is de Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap een petitie gestart die het belang en behoud van het recht op vrije artsenkeuze onderstreept. Hugo de Jonge wil deze vrijheid inperken met een wetsvoorstel die lagere vergoedingen mogelijk maken. De macht van de zorgverzekeraar wordt hiermee groter. Wij hadden bij deze minister, middels een opiniestuk in het AD, al eens gevraagd hoe laag hij die vergoeding eigenlijk wil hebben. Wat is de kwaliteit van dit voorstel als je geen zicht hebt op wat verzekerde werkelijk moeten bijdragen in de zorgkosten?

 

 

Petitie vrije artsenkeuze

Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de patiënt schrappen. Met dit besluit dreigt de patiënt niet meer naar zijn vertrouwde zorgaanbieder te kunnen. Het huidige hinderpaalcriterium zorgt ervoor dat patiënten die niet-gecontracteerde zorg afnemen ongeveer 75% vergoeding krijgen. Bij het aankomende wetsvoorstel kan die vergoeding lager worden. Maar 75% van wat eigenlijk? Hoe laag wordt dat dan? Al maakt Hugo de Jonge er 30% van dan zegt dat eigenlijk nog steeds niets over de inperking van de vrije artsenkeuze. Die 30% bestaat nu namelijk al.

 

Deze petitie is ten behoeve van patiënten om regie over eigen zorg te behouden en zorgverleners om niet gedwongen de contracten van zorgverzekeraars te tekenen.

 

 

Petitie stop vage zorgpolissen

De beide petities liggen in elkaars verlengde. Waar de Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap zich, met onze volledige steun, inzet voor het behoud van vrije artsenkeuze willen wij onder de aandacht brengen dat het huidige aanbod van zorgpolissen op geen enkele manier aangeeft hoe deze vrije artsenkeuze er voor de consument uitziet. Zoals in het waargebeurde verhaal vergoed de verzekeraar van Eric drie jaar op rij 100% van het gecontracteerde tarief. Maar moet Eric in 2018, €2450, in 2019 €4200 en in 2020 waarschijnlijk helemaal niets bijbetalen.

 

Volgens de uitleg van de minister heeft Eric in alle jaren evenveel vrije artsenkeuze. Zorgwerkend is het als ministers op basis van dit gegeven zeggen dat vergoedingen naar beneden kunnen. In 2019 was de vergoeding van Eric nog geen 30% van wat de behandeling gemiddeld in Nederland kost. Dus wat bedoeld de minister dan als hij zegt dat verzekeraars nog maar 50% hoeven te vergoeden?

 

De beide petities sluiten perfect op elkaar aan. Behoud vrije artsenkeuze, transparante vergoedingen en begrijpelijke zorgpolissen. Teken daarom de petitie voor behoud van vrije artsenkeuze en de petitie dat verzekeraars met de billen bloot moeten. Welke zorgkosten komen voor mijn rekening als ik bij u een zorgverzekering afsluit?

 

Beluister ook de podcast Vrije artsenkeuze door Drs. Martin Keesenberg fysiotherapeut, klinisch gezondheidswetenschapper.

 

 

Nu je er toch bent...

 

...willen wij wat aan je vragen. Sinds de oprichting van Stichting Zorghuis hebben wij al diverse donaties mogen ontvangen. Wij zijn daar iedereen dankbaar voor. Echter de inkomsten van onze Stichting lopen langzaam terug.

 

Dankzij de gekregen steun kunnen we ingewikkelde dossiers oppakken. Vooral in deze tijd waar steeds meer druk op het zorgstelsel komt te staan zijn de rechten van verzekerden belangrijker geworden. Stichting Zorghuis is onafhankelijk en heeft geen commerciële belangen. Niemand stuurt onze mening, de onderzoeken en de uitkomsten. Wij vinden dit belangrijk omdat het ons in staat stelt een stem aan de verzekerden te geven en de zorgverzekeraars uit te dagen om het hele verhaal te vertellen. En dat verhaal ook goed te vertellen. Zodat eenieder op een juiste wijze tot een weloverwogen keuze van zijn zorgpolis kan komen.

 

Uw steun betekent dat Stichting Zorghuis onafhankelijk onderzoek naar de zorgpolissen kan verrichten. Zo kunnen wij onder andere opkomen voor het recht op vrije artsenkeuze. Wij zien dat zorgverzekeraars dit recht beetje bij beetje steeds verder beperkt. Hierover, maar ook over het toezicht, zijn wij inmiddels een rechtszaak tegen de NZa begonnen

 

Als iedereen die onze website bezoekt ons zou ondersteunen, dan kunnen wij ons meer en beter inzetten voor jouw zorgpolis. Al is het maar € 1 en een minuut van je tijd. Dank je.

 

Steun Stichting ZorghuisDoneren