Nieuws

Stichting Zorghuis bericht hier over actuele nieuwsonderwerpen.

Nieuws naar aanleiding van door ons uitgevoerde onderzoeken, verzoeken aan toezichthouders, publicaties en berichten in de media.

 

 

Campagne: Zorgverzekeraars vergelijken? Hoe dan?

LogoBW

Actiesite voor bewustwording misleidende polisvoorwaarden.

Bezorgdwijzer.nl vergelijkt de vaagste zorgpolissen.

 

Nederland mag weer kiezen voor een nieuwe zorgpolis. Maar waar zetten we onze handtekening eigenlijk onder? De polisvoorwaarden bij niet-gecontracteerde zorg zijn namelijk vaag en misleidend. Bezorgdwijzer.nl maakt consumenten bewust van de financiële risico’s en roept op tot heldere voorwaarden.

 

Eric ontvangt een brief van zijn zorgverzekeraar na een dure implantaatoperatie. De kosten zijn niet zozeer een verrassing, wel de beperkte bijdrage van zijn verzekeraar. Eric krijgt minder dan de helft vergoed, terwijl in zijn polis staat ‘100% van het door ons bepaalde maximale tarief’. Hij kan fluiten naar zijn centen.

 

 

Verwarrende vergoeding
Wat is er nu precies aan de hand? Eric, net als andere honderdduizenden Nederlanders, kiest voor een behandeling bij een zorgverlener zonder contract met de zorgverzekeraar. Dat mag. Alleen is het vervolgens volstrekt onduidelijk welk percentage van de rekening voor de verzekeraar is en welk deel voor hem. Verzekeraars adverteren vaak met percentages van 75%, in het geval van Eric zelfs 100%. Het lijkt erop dat hiermee bedoeld wordt: ‘beste klant, wij vergoeden driekwart van jouw zorgnota’.

 

Wisselende percentages
Hier gaat het mis. Het percentage is gebaseerd op een zogenaamd ‘gemiddeld contracttarief’, een bedrag dat alleen de zorgverzekeraar kent. De consument krijgt het percentage van dát bedrag terug. Niet van het totaalbedrag op de zorgnota. Het wordt nog verwarrender. De gemiddelde contracttarieven kunnen de verzekeraars jaarlijks veranderen, zonder dat de consument het weet, terwijl de geadverteerde vergoedingspercentages nagenoeg hetzelfde blijven. Het kan zijn dat een consument voor dezelfde behandeling nóg minder terugkrijgt dan het jaar ervoor, en dus zonder dat hij er erg in heeft.

 

Landelijke campagne met petitie
Stichting Zorghuis is het zat en roept met Bezorgdwijzer.nl op tot meer transparantie van zorgpolissen. ‘Een site met een knipoog, maar wel met een serieuze boodschap’, vertelt Ronald van Oosterhout van Stichting Zorghuis. ‘We willen dat zorgverzekeraars duidelijk aangeven welk gedeelte van de zorgnota wordt vergoed. Alleen dan kan de consument een reële afweging maken voor een polis.’ Bezorgdwijzer.nl wijst ook naar de politiek. ‘Via de website kunnen bezoekers een petitie ondertekenen. Hiermee doen we een beroep op ministers De Jonge en Bruins om afspraken te maken over heldere zorgpolissen.’

 

 

Nu je er toch bent...

 

...willen wij wat aan je vragen. Sinds de oprichting van Stichting Zorghuis hebben wij al diverse donaties mogen ontvangen. Wij zijn daar iedereen dankbaar voor. Echter de inkomsten van onze Stichting lopen langzaam terug.

 

Dankzij de gekregen steun kunnen we ingewikkelde dossiers oppakken. Vooral in deze tijd waar steeds meer druk op het zorgstelsel komt te staan zijn de rechten van verzekerden belangrijker geworden. Stichting Zorghuis is onafhankelijk en heeft geen commerciële belangen. Niemand stuurt onze mening, de onderzoeken en de uitkomsten. Wij vinden dit belangrijk omdat het ons in staat stelt een stem aan de verzekerden te geven en de zorgverzekeraars uit te dagen om het hele verhaal te vertellen. En dat verhaal ook goed te vertellen. Zodat eenieder op een juiste wijze tot een weloverwogen keuze van zijn zorgpolis kan komen.

 

Uw steun betekent dat Stichting Zorghuis onafhankelijk onderzoek naar de zorgpolissen kan verrichten. Zo kunnen wij onder andere opkomen voor het recht op vrije artsenkeuze. Wij zien dat zorgverzekeraars dit recht beetje bij beetje steeds verder beperkt. Hierover, maar ook over het toezicht, zijn wij inmiddels een rechtszaak tegen de NZa begonnen

 

Als iedereen die onze website bezoekt ons zou ondersteunen, dan kunnen wij ons meer en beter inzetten voor jouw zorgpolis. Al is het maar € 1 en een minuut van je tijd. Dank je.

 

Steun Stichting ZorghuisDoneren