Aanvullend onderzoek: Bijna alle Naturapolissen zijn misleidend.
De Naturapolis is weer een Budgetpolis.
Hoe dit precies zit is het beste uit te leggen met een voorbeeld. Bij VGZ, maar net zo goed bij andere zorgverzekeraars, zijn de contractafspraken sinds 2014 ongewijzigd. Daardoor stijgt ook de vergoeding voor niet-gecontracteerde Logopedie niet.
De logopediste kan tot bepaalde hoogte zelf bepalen wat ze voor haar behandeling in rekening brengt. Tot 2017 stelde de NZa hier een maximum aan. Daarna zijn de prijzen vrijgegeven. Enkele verzekeraars publiceren prijsoverzichten waarin ze aangeven welke vergoeding ze voor deze zorgprestaties redelijk vinden. Voor logopedie was dit in 2017 €46,28.
Dit verschil, tussen wat jij aan je zorgaanbieder betaald en wat je zorgverzekeraar vergoed, is jouw risico. In dit voorbeeld stijgt dit binnen slechts vier jaar met meer dan 50%.
Voor wijkverpleging ligt het werkelijke vergoedingspercentage de eerste jaren enigszins lager dan de in de polis genoemde vergoedingsniveau van 75%.
Maar in 2017 komt daar verandering in. Het werkelijke vergoedingspercentage is inmiddels gedaald naar 57%. Een behoorlijk stuk onder de in de polisvoorwaarden genoemde 75%.
De polisvoorwaarden zelf tonen niet dat het bedrag dat voor rekening van de verzekerde komt intussen flink is gestegen.
De VGZ Goede Keuze polis, in 2014 nog een budgetpolis die aanbod 50% te vergoeden, vergoedde in werkelijkheid ongeveer 10% minder. VGZ verteld aan haar verzekerden dat de vergoedingen met maar liefst 25% zijn gestegen naar 75%. Op papier dan.
In werkelijkheid stijgt de vergoeding de eerste jaren, weliswaar minder, mee met deze verwachting. Daarna loopt het werkelijke vergoedingspercentage hard terug. In werkelijkheid is de vergoeding minder dan 50%.
Voor een aantal logopedische zorgprestaties zijn de bijdragen die voor risico van de verzekerde komen inmiddels bijna twee keer zo hoog dan wat de zorgverzekeraar zelf voor die behandeling vergoed.
In de jaren 2013 en 2014 vergoed CZ in haar Bewust Polis, toen nog een zogenoemde budgetpolis, slechts 50% van de zorgkosten voor diëtiek. In 2015 doet CZ met deze polis het aanbod dat 65% wordt vergoed. Een jaar later is dit aanbod gestegen naar 70%.
In werkelijkheid stijgt de vergoeding eerst wel, maar blijft achter met wat de zorgverzekeraar suggereert. In 2017 is het werkelijke vergoedings% zelfs tot onder het niveau van 2013 gedaald. CZ wekt bij de consument de indruk dat de vergoedingen aanzienlijk zijn gestegen maar in werkelijkheid loopt de consument weer hetzelfde risico als in 2013.
De Naturapolis is weer een Budgetpolis.
Om een beter beeld te krijgen hoe deze kortingen zich in de loop van de jaren ontwikkelen hebben wij ze geïndexeerd. De index laat voor alle fysiotherapie behandelingen zien wat de stijging van de kosten zijn die voor rekening van de verzekerde komt.
Voor een Individuele zitting Kinderfysiotherapie toont de index hier 339 voor de CZ Zorg-Op-Maat polis en 256 voor de CZ Zorg Bewust Polis.
Volgens de polisvoorwaarden van CZ zijn de vergoedingen intussen in twee stappen opgelopen van 50% naar 70%. Wat niet uit het aanbod van CZ blijkt is dat de verzekerde binnen enkele jaren ruim twee of drie keer meer moeten bijbetalen. Het aanbod van CZ suggereert het tegenovergestelde. Dat de vergoedingen zijn gestegen.
Het indexeren toont ook hoe zelfs binnen één enkele specifieke zorgvraag, zoals voor een Persoonlijkheidsstoornis in de gespecialiseerde GGZ-Zorg, er grote verschil ontstaan.
Binnen enkele jaren ontstaat er 80% verschil in de hoogte waarmee de eigen bijdrage stijgt. De eigen bijdragen van zorgprestaties voor dezelfde stoornis gaan ieder een geheel andere ontwikkeling door. Een enkeling daalt maar de meeste stijgen. Waarvan één aanzienlijk met 60%. De verzekerde betaald intussen ruim € 3.300 meer dan in 2014.
Voor andere prestaties voor dezelfde stoornis is deze stijging een stuk lager of is er helemaal niet. Zo wordt het voor een consument wel erg moeilijk te begrijpen welk risico hij kan verwachten wanneer de verzekeraar zegt 75% van het gecontacteerd tarief te vergoeden.